Sunday, April 17, 2016

02: Diploma in Office Management and Technology / Diploma Pengurusan Pejabat and Teknologi

Assalamualaikum wbt!



okay, We will refresh this blog with the most reviewed post  previously since 2011, more than 4k views, i guess? which I mistakenly deleted the post masa tengah godek2 nak re-design this blog. kononnya lah nak re-design kan. 



Post ni special utk adik2 yang tengah berkira2 nak amik Diploma Pengurusan Pejabat & Teknologi. No worries, adik2 yang dapat course ni untuk sambung study..  I tell you, BM118(code) is one of the compatible course to learn, and..... to get a job. IF, you can do it well, right?  Mana2 course pun, if the industry needs you, should be no problem.  



Nama pun Pengurusan Pejabat & Teknologi, so, haruslah kita belajar tentang pejabat & Teknologi (duuhh?), kan?  Lelaki dapat course ni? come on lah. buang mentaliti yang course ni lagi sesuai untuk perempuan. kita semua dapat peluang yang sama. okay, adik2?





List of Subjects . credit to UiTM Student Portal
(click on the pic kalau tak nampak ya)

Ya. I study in Office Management & Technology dekat UiTM, Kuala Terengganu.  and rasanya this course dah tak ada kat situ.. dah transfered to UiTM Dungun, Terengganu.  Our main Campus in Terengganu.   

Dulu total ada 34 subjects, now 25 only! wow. tak termasuk Koku lah kan. 


Semua subject berkaitan office, work ethics, how to write a letter, a formal one, document processing, and adalah jugak few changes.. dulu buat event masa sem 4.. and now, tak sure ada internship (?) dulu masa kita, ada internship masa last sem.  Bila ada internship, memang kau rasa lepas tu, 'okay, aku memang budak pejabat. ' that kind of thought. hahah.  paling mencabar, belajar Behavior in Organization. ini subject aaa, masa degree, memang ada. untuk orang Human Resource. hoi. berpeluh2 jawab masa final dulu. seriously! and subject paling menegangkan segala urat dan tindak balas adrenalin yang laju adalah document processing. keybording skill, perghhhh!  tak ingat dah berapa words per minit kita type.  smpi tjatuh2 lah buku tu kalau ada keybording test, mata dah tahap laju gaban tengok buku belah kiri, dengan PC.  

one of the tough subject.. Fundamental of Entrepreneurship.  kita in a group, need to create a product.  masa tu, group of 5. Masa tu, kemain nak buat Flying School lah, frogurt (frozen yogurt) lah bagai.  Last2 buat Frozen Vegetable. dapatlah B+ . syukur okay. haha 

Masa Diploma ni, alahh, time ni kau akan, banyak nya benda. tapi sebenarnya tak pun. kalau kau belajar betul2, in shaa Allah, jalan tu sentiasa ada. 

Dapatlah graduated with two stars out of three. alhamdulillah. 
berlainan dengan degree.  it was a different level of stress, and okay.. nanti kita cerita next post. okay?


Soalan yang banyak orang tanya masa previous post.

1) Ada ke peluang pekerjaan untuk course ni?  kerja apa?
Ya Allah. ada dik. in shaa Allah. Macam2 kita boleh masuk.  

- Admin / Pembantu tadbir
- Payroll Assistant
- Secretary


semua company perlukan orang atas ni, kan? so, jangan risau.  ada rezeki, ada. dik, sekarang, starting kerja untuk Diploma holder RM1,500 ke RM1,800 (dependable with the company's affordability) .


pun boleh jadi usahawan, kan kita ada belajar entrepreneurship kannnnn. haha . eh boleh jadi tao. usaha! usaha!



Keep growing your potential! 

Regards,
SK



No comments:

Post a Comment

be my guest to comment !